Рівне:

Створення та просування сайтів

Дубенчанин-велогонщик у Франції потрапив в скандальну історію

Головна 01-жов, 2009, 10:119 prov 1 276
Дубенчанин-велогонщик у Франції  потрапив в скандальну історію


Цьогоріч багатоденна велогонка „Тур де Авенір” пройшла у Франції. На перегони, що називають молодіжним „Тур де Франс”, прибули спортсмени 37 країн. Не зважаючи на жорстоке безгрошів’я, сюди делегувала команду й Україна. В юніорську збірну (до 23 років) увійшли Олександр Григоренко, Єгор Дементьєв, Юрій Огарков, Артем Тропчанюк та Дмитро Чужда. Наша „п’ятірка” вважалась фаворитом майбутніх перегонів, а іспанський студент, дубенчанин Дмитро Чужда, мав шанси посідати пристойні місця в індивідуальній класифікації. І раптом, як грім серед ясного неба: Дмитро знявся із змагань, навіть не стартувавши.
Що ж трапилось із представником славетної велоспортивної династії Чужд? Його не допустили до гонки, як і всю команду. Більше того, спортсменів арештували, правда, пізніше відпустили під заставу в готель, поки не буде з’ясовано всі деталі прикрого інциденту.
За однією з версій, автомобіль під керівництвом фізіотерапевта української команди (в ньому перебували Дмитро Чужда, його батько Олег і ще один гонщик) зупинив поліцейський за перевищення швидкості. В салоні виявили препарат ”Актовегін” заборонений торік у Франції після спалаху коров’ячого грипу. За іншою версією, медикаменти і шприци знайшли у фізіотерапевта на митниці. Спортсменів, які визнали, що використовували препарат при переливанні крові, звинуватили у зберіганні фармацевтичних засобів, заборонених тут.
Масштабних наслідків інцидент не матиме, бо ”Актовегін” не входить до групи заборонених Всесвітнім антидопінговим агентством. Наші земляки не знали, що у Франції препарат заборонений. І все ж офіційних осіб та спортсменів української команди звинуватили ”в зберіганні, транспортуванні та використанні лікувальних засобів для незаконної мети” й ”незаконній медичній практиці”.
Виявляється ”Антовегін” призначають як адаптоген для прискореного процесу адаптації. Спортивні медики стверджують, ніби при зміні кліматичних умов він допомагає швидшій адаптації та досягненню таких фізичних результатів, що були до того. Застосовувати препарат при відсутності відповідних медичних показів не можна, бо він – рецептурний і має призначатись за строгими показниками.
Як би там не було, та українці самі собі свиню підсунули. По-перше, не можна навіть спрогнозувати, яким буде вирок у цій праві, по-друге, чи допустять команду велосипедистів до участі в багатоденках у Італії та Швейцарії після такого казусу. Так, можливо (у нашому трактуванні) дещо й дивне трактування законів стосовно заборони застосовування окремих препаратів французами. Але їх потрібно поважати. Бо давно відомо: в чужий монастир зі своїм статутом не потинайсь.
Валентин Суменко,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору