Рівне:

Створення та просування сайтів

На Житомирщині викрали 98 автомобілів

Житомирська область 27-лис, 2009, 08:139 Lobanovskiy 789
Міліціонери Житомирщини постійно ведуть боротьбу із автокримінальним бізнесом. Як наслідок, зі скоєних у поточному році 98 незаконних заволодінь транспортними засобами – 78 вже розкрито, а це означає, що правоохоронці розшукали та повернули власникам їх автомобілі. Водночас, вже пред’явлено звинувачення 68 громадянам, які безпосередньо пов’язані із заволодінням транспортних засобів. За цими сухими цифрами стоїть не лише реальна протидія злочинності та збережене майно.
Про це Провінційці повідомляє інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області Інна Базилюк.


Викрадення автомашин – важлива, але не головна складова частина автокримінального бізнесу. Фактично правоохоронцям доводиться вести війну на кілька фронтів. Є цілі злочинні групи, які спеціалізуються на крадіжках запчастин, автоапаратури, коліс. Одну з таких нещодавно викрили в обласному центрі.
Заяви про крадіжки з автомобілів акумуляторних батарей та самих автівок , так званих «копійок», «трійок» та «шестірок», що на ринках не мають значного попиту, почали надходити до райвідділів обласного центру впродовж двох останніх тижнів-, розповідає начальник Управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області полковник міліції Сергій Ертус.- Насамперед оперативники почали відпрацьовувати різні версії та мотиви скоєння злочинів, перевіряти можливі місця збуту вкраденого. Також, з метою підвищення ефективності роботи з розкриття злочинів пов’язаних з використанням автотранспортних засобів, та покращення криміногенної обстановки, забезпечення безпеки на вулицях і автошляхах на території Житомирської області ввели ряд оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Нічне місто».
І як результат, 21 листопада пізнього суботнього вечора на одній із вулиць обласного центру співробітниками Державтоінспекції було помічено автомобіль «ВАЗ 2103», водій якого порушував правила дорожнього руху. Поданий міліціонером жест про зупинку був проігнорований, водій навпаки, збільшивши швидкість продовжив рух, та не впоравшись з керуванням – наїхав на дерево. Покинувши поламану автівку, її пасажири намагалися втекти, але й це не вдалося. Їх затримали співробітники УДАІ УМВС України в Житомирській області й доставили до Богунського райвідділу міліції.
Під час огляду транспортного засобу міліціонери виявили чотири акумуляторні батареї та фомку. Як з’ясувалося, сам автомобіль перебував в розшуку, як викрадений. До того ж, як було встановлено, це не перша викрадена автівка, на рахунку неповнолітніх зловмисників. На сьогоднішній день ми можемо говорити про 4 факти викрадення машин та 5 крадіжок з автотранспорту. Викрадачами транспортних засобів радянського виробництва стали четверо житомирян, віком від 15-ти до 18-ти років.
Як розповідає однин із затриманих, вони хотіли лише покататися на чужих машинах, аж ніяк не продавати їх. Хоча акумулятори мали потрапити на місцеві авторинки, в гіршому випадку - до пунктів прийому металобрухту. Для того, щоб проникнути до автомобіля, зловмисникам вистачало лише півтори хвилини.
Наразі підозрювані знаходяться під вартою та дають свідчення. Їм інкримінують 289 статтю Кримінального кодексу України "Незаконне заволодіння транспортним засобом" та статтю 185 «Крадіжка», відповідно до яких кожен учасник групи отримає покарання в залежності від участі в злочинах, а це починаючи від штрафних санкцій до позбавлення волі на строк 8 років з конфіскацією майна або без такої. Слідство по справі триває.
Серйозна проблема, з якою стикаються правоохоронці, - зазначає Сергій Володимирович, – розкриття крадіжок особистого майна з автотранспорту. На жаль, власники транспортних засобів, які лишають машини без нагляду, не на спеціалізованих охоронюваних стоянках та необладнаних сигналізаціями, самі спонукають зловмисників до скоєння злодіянь. На жаль, залишають особисті речі в салоні автомобіля (барсетки, сумки, хутряні вироби, мобільні телефонии, документи та ін.), що є легкою здобиччю для викрадачів. Як приклад, нещодавно в обласному центрі поблизу ринок «Сінний», із машини місцевої жительки, яка була залишена без нагляду, невідомим викрадено норкову шубу, вартістю майже 13 тисяч гривень.
Тому, аби не потрапити до сумної статистики, шановні громадяни:
Не залишайте ключі в замку запалювання, відчинені двері в автомобілі, навіть тоді, коли вам необхідно відчинити або зачинити ворота гаража.
Якщо сигналізація на авто не вмикається з першого разу – це може означати, що її сканують автозлодії.
Не залишайте автомобіль без нагляду. Здебільшого крадіжки скоюються поблизу великих супермаркетів, на ринках. У темну пору доби не залишайте автомобіль там, де немає вуличного освітлення.

Не залишайте автомобіль у вечірній та нічний час поблизу розважальних закладів. Найбезпечніше зберігати авто - на об’єктах дорожньої інфраструктури, які охороняються, однак впевніться у тому, що їх діяльність легальна.
Не залишайте в автомобілі речі, на які можуть “спокуситись” злочинці (сумочки, телефони, гаманці...).
Залишаючи свій автомобіль на ремонт в автосервісах, приватних автомайстернях, СТО, будьте обачними – не залишайте ключі, документи.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору