Рівне:

Створення та просування сайтів

Делегація Тернопільщини взяла участь у заходах із вшанування пам'яті жертв голодоморів

Тернопільська область 30-лис, 2009, 11:479 prov 1 144
Делегація Тернопільщини на чолі із заступником голови ОДА Федором Шевчуком взяла участь у заходах із вшанування пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій, що відбулися 28 листопада у Києві за участю Президента України Віктора Ющенка.
Про це повідомляє прес-служба ТернОДА.

До складу делегації, яку склали 30 осіб, увійшли представники влади, дослідники Голодомору 1932 - 1933 років представники громадських організацій.

Представники Тернопільщини взяли участь у Скорботній ході пам’яті померлих від Голодомору та поставили запалені свічки до Меморіалу пам’яті жертв Голодомору

Виступаючи перед учасниками поминальної церемонії, Президент України Віктор Ющенко серед іншого зазначив:

„Ми врятували і повернули людям правду про Великий Голод 1932-33 років. Повернули з безодні, з провалля, з неповернення.
Нині ми встановили імена майже 2 мільйонів убитих людей. Очевидно, ця цифра неповна. І далеко не повна. Але це тільки початок нашої роботи. Але це також і конкретні імена, імена своїх родичів, своїх родин, сусідів, нашого народу.
Ми знаємо імена катів і імена вбивць.
Ми встановили конкретні накази комуністичної влади, розпорядження і телеграми вбивства. Вони є. На щастя, архіви не горять.
Ми розуміємо і знаємо наміри комуністичних злочинців.
Ми бачимо логіку їхніх дій.
Ми знаємо достеменно точно: це був геноцид – мор нашого народу голодом, поєднаний з лютим вбивством його інтелігенції, духовенства, політичних, громадських і культурних діячів.
Ми зробили майже неможливе.
Ми повернули правду собі і світові.
Ми визнали Голодомор геноцидом в Українському парламенті.
Ми знайшли колосальні внутрішні сили, щоб посеред нашого суспільства прийняти і погодитися з такою жорстокою правдою.
Ми поширили наше знання світом. Нас почули. Нас зрозуміли. Не майте найменшого сумніву – зрозуміли всі. І не менш важливо – нас підтримали.
На жаль, ми чуємо також голоси, які засуджують нас і викривлюють нашу політику. І тут я також хотів би сказати слово. Це – голоси з темряви, яка живе за власними законами, виправдовуючи насильство, приниження і вбивство невинних людей. Причому, невинних людей будь-якої нації. Ми мали силу і гідність першими сказати про мор голодом. Я радий, що наші дії дали поштовх для пошуку правди про сталінські комуністичні репресії, яких зазнав, по суті, кожний братній сусідній народ. Цей пошук є не лише пошуком правди – він є пошуком свободи від страху, від пережитих суспільних травм і від їхнього повторення.
Ми говоримо про Голодомор, бо ми – українці.
Ми – вільні люди.
Ми хочемо вільного життя.
Слова про Голодомор, безумовно, важкі, і важка їхня дорога до серця кожної людини.
Ми зробили перший крок. Рух не зупинити.
Слава нашому народові. Слава Україні.
І вічна пам’ять загиблим”.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору