Рівне:

Створення та просування сайтів

Чемпіон світу відвідав Рівне

Спорт 12-бер, 2009, 09:439 prov 2 086
Не кожен день відбувається подія такого масштабу у Рівному. Або правильніше було б сказати, не кожен день люди такої величини відвідують наше місто. Цього разу сталося саме так. У п’ятницю до Рівного завітав наймолодший в історії чемпіон світу з шахів Руслан Пономарьов. І не просто приїхав подивитися місто, а провів сеанс одночасної гри з шанувальниками цього виду спорту.
Це були перші відвідини Русланом нашого міста й перший на Західній Україні захід одночасної гри. Відбувся він завдяки Володимиру Ковальчуку, президенту федерації шахів Рівненської області:
— Ідея запросити до Рівного Руслана Пономарьова виникла давно. Ми довгий час товаришуємо, часто спілкуємося, а от щоб він приїхав — не виходило. У нього дуже щільний графік виступів, підготовки до різноманітних змагань. Щойно з’явилася шпаринка, і він з радістю погодився приїхати й провести сеанс одночасної гри з любителями шахів. Шанс зіграти із чемпіоном світу мали кращі за рейтингом шахісти Рівного та області.
Задовго до початку фойє театру ляльок заповнили любителі шахів. Як безпосередньо учасники, так і просто глядачі. Тридцять п’ять щасливців зайняли свої місця за дошками. Серед суперників Руслана Пономарьова були як сивочолі ветерани, так і молоді шахісти. Єдиною представницею найпрекраснішої статі була восьмирічна Ілона Тулєніна. Учениця ЗОШ № 15 займається шахами з трьох років. За цей час досягла певних успіхів — тричі була чемпіонкою області серед однолітків, четверта у швидких шахах на чемпіонаті України у віковій групі до 12-ти років. Але проти чемпіона їй грати було складно. Тим більше витримати кількагодинний ритм гри.
Сеанс затягнувся, й учасникам матчів довелося робити перерву, аби Руслан Пономарьов міг пообідати. Змагання тривали більше п’яти годин. Як підсумок — чемпіон світу здобув двадцять шість перемог, вісім поєдинків звів унічию і лише в одному поступився. Єдиний, кому вдалося здолати чемпіона, був Олександр Кохно, кандидат у майстри спорту, чемпіон області 2006 року. Зараз шахами не займається через сімейні обставини:
— Надто складно грати з таким суперником — не знаєш, що ховається за кожним ходом. В певні моменти партія могла завершитися внічию. Проте мені вдалося уникнути кількох нічийних пасток. Гадаю, без фортуни тут не обійшлося. Вона була прихильнішою до мене сьогодні більше, ніж до Руслана.
Незважаючи на втому після сеансу, Руслан Пономарьов залишився задоволений як перебуванням у місті, так і самою грою:
— Я вперше в Рівному. Із задоволенням прийняв пропозицію відвідати місто, побачити його, подивитися, як розвиваються шахи. Я хотів показати, чого досяг сам у шахах. Можливо, хтось із молодих людей зацікавиться цим видом спорту. Взагалі мені хочеться об’їхати всю Україну, поспілкуватися з людьми, які люблять шахи.
— Цю поїздку можете назвати як один з етапів підготовки до змагань?
— Зовсім ні. До змагань я готуюсь за планом з урахуванням суперників, часу проведення, місця проведення. Просто зараз у мене з’явилася пауза у шахових змаганнях, і мені вдалося завітати до вас. Просто цікаво приїхати подивитися інше місто. Знаю, що тут проходив чемпіонат України. Принаймні для мене цікаво побувати деінде, хочеться подивитися нові міста, країни. Можливо, заради цього я почав серйозно займатися шахами.
— В Західній Україні вперше?
— Ні. В цьому регіоні я був. Зокрема, в Мукачеві, де живе мій друг. Випадає час — і я відвідую його. Я до вас приїхав учора. Походив по місту. Враження приємне. Нагадує типове маленьке містечко західної України, комфортне, затишне. Надіюсь, буде можливість частіше бувати тут й популяризувати шахи. Чим вони й привабливі, що можна проводити такі сеанси. Україна займає друге чи третє місце за кількістю гросмейстерів у світі, а хотілося б, аби більше було молодих шахістів.
— Який рівень учасників сеансу?
— Досить пристойний. Складно грати на 35 дошках. В одній грі допустив помилку, й суперник скористався нею. Загалом все добре, і задоволений, що побував у Рівному. Єдине, що хотілося б, аби більше було молодих шахістів сьогодні за дошками. В основному — це старші люди, що свідчить про недостатню популярність шахів серед молоді.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору