Рівне:

Створення та просування сайтів

хТО ПРАЦЕВЛАШТУЄ ЛИПОВИХ СПЕЦІАЛІСТІВ?

Україна і світ 07-вер, 2006, 14:499 prov 875
Сьогодні вища освіта перестала бути захмарною і недосяжною мрією, а стала такою ж звичайною справою, практично як і навчання у школі. Головне, щоб гаманці матусь і татусів абітурієнтів були повні, а вміст голови вступників уже нікого не цікавить. Якщо двері державних вищих навчальних закладів відкриті ще не для всіх, то комерційні ВНЗи видають так звані дипломи направо і наліво.
От і маємо, що дипломованих спеціалістів в державі маса, проте хорошого працівника роботодавець часто знайти не може. Якщо взяти лише нашу область, то бухгалтерів, економістів, менеджерів на рівненському ринку праці вдвоє-троє більше від потреби. Так, для прикладу, лише за сім місяців нинішнього року через обласний центр зайнятості «пройшов» 1641 бухгалтер, а вакансій пропонувалося лише 455. Втім, як зазначає заступник директора Рівненського обласного центру зайнятості Володимир Пачебула, рівень знань таких «спеціалістів» не завжди відповідає вимогам. Але проблема не лише в некваліфікованості кадрів, переконаний пан Володимир, а й у заробітній платі, яку пропонують роботодавці. Так, вона в основному коливається від 350-600 гривень. Чи погодиться бухгалтер з досвідом на таку зарплату? Хіба що початківці, яким, як говориться, потрібно набити руку.
Захищати своїх випускників взялася декан факультету економіки і підприємництва НУВГП Світлана Левицька. За її словами, професійний бухгалтер чи економіст (а саме таких видає на-гора «водник») без роботи не залишиться, адже є постійний попит на ці професії. Втім, підсумувала пані Левицька, є різні випускники і все залежить не лише від викладацького складу, а й від особистих даних студентів і їхнього бажання вчитися.
Мати лише диплом про вищу економічну чи бухгалтерську освіту у наш час – це замало. У цьому переконана директор «Рівне-Консалтинг-Аудит» Галина Різник. За її словами, уже давно склалася Світова практика незалежної сертифікації бухгалтерів та аудиторів. На сьогодні в Україні та нашому регіоні зокрема є доступною Програма СІРА – єдина російськомовна програма міжнародної сертифікації професійних бухгалтерів. За результатам опитування учасників програми СІРА, їхні доходи після отримання сертифікату збільшилися в 2-3 рази. Підвищуючи таким чином рівень знань, спеціалісти стають більш конкурентноздатними на ринку праці. Поміж тим, у нашому регіоні попит на таке навчання ще зовсім низький. На сході та півдні країни, стверджує пані Різник, керівники великих підприємств в обов’язковому порядку змушують своїх бухгалтерів підвищувати кваліфікацію за міжнародними стандартами.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору