Рівне:

Створення та просування сайтів

На Прикарпатті міліцейський «Візит» допомагає у профілактиці злочинності

Івано-Франківська область 20-травня, 2010, 10:099 Lobanovskiy 971
З першого квітня цього року міліція громадської безпеки здійснює комплекс профілактичних заходів, спрямованих на попередження вчинення злочинів і правопорушень, недопущення фактів утягнення неповнолітніх осіб у злочинну діяльність, протидію рецидивної злочинності. Важлива роль у проведенні цієї роботи відведена дільничним інспекторам міліції. Адже саме вони найчастіше спілкуються з громадянами і покликані бути обізнаними про все, що відбувається на території обслуговування.

Свого часу в органах внутрішніх справ запровадили досить ефективний і дієвий спосіб, як дільничному інспекторові найкраще організувати профілактичну роботу з населенням і, передусім, з особами, що можуть негативно впливати на стан криміногенної ситуації у тому чи іншому населеному пункті. Якщо дільничний інспектор особисто познайомиться з кожною людиною, котра проживає на його дільниці обслуговування, то володітиме повною інформацією про всі проблеми на території. З іншого боку, люди знатимуть, наскільки міліціонер є професійним в роботі і готовий допомогти у вирішенні багатьох життєвих питань. Справді-бо, ситуації трапляються різні: в одній родині пиячить і вчиняє насильство глава сім’ї, в іншій хаті підростає так званий важкий підліток, в іншому разі потребує захисту людина похилого віку. У кожному випадку громадяни мають надію і сподівання, що саме дільничний інспектор, як представник правоохоронного органу повинен вчасно втрутитися і захистити скривджених чи потерпілих.

Аналіз профілактичних заходів під умовною назвою «Візит» красномовно засвідчує: чим більше службового часу дільничний інспектор проводить на території обслуговування, тим спокійнішою і передбачуванішою є криміногенна ситуація в населеному пункті. Міліціонери зараз відвідують громадян, що називається, від хати до хати, вручають візитки з контактними телефонами, на які громадяни можуть зателефонувати і повідомити про те, що їх турбує. Натомість безпосереднє спілкування з населенням дає можливість дільничному інспекторові отримати чимало корисної інформації для попередження правопорушень. Останнім часом не дивиною є те, що у багатьох випадках обізнаний з дільницею і людьми дільничний інспектор самостійно розкриває злочини. Тільки в Івано-Франківській області дільничні інспектори міліції за період проведення операції «Візит» розкрили або виявили понад 170 злочинів, а у більш як півсотні випадків інформація саме від дільничних міліціонерів сприяла успішному розкриттю злочинів.

Не менш важливим результатом відвідування громадян за місцем їх проживання є запобігання вчиненню злочинів чи правопорушень. У цьому плані профілактуються особи, які раніше вчинили злочини і потребують особливої уваги з боку правоохоронців. З ініціативи міліції 24 раніше судимим особам встановлено адміністративний нагляд, тобто до них застосовуються обмеження і посилений контроль за їхньою поведінкою. На профілактичний облік додатково поставлено 293 осіб, які чинили насильство в сім’ї, вели антигромадський спосіб життя. Застосування посилених заходів впливу на правопорушників дозволяє тримати їх у полі зору і попередити їхню участь у правопорушеннях або злочинних проявах. Крім того, за час проведення профілактичних заходів правоохоронці затримали 2 кримінальників, які перебували у розшуку.

З метою вдосконалення організації охорони громадського порядку в населених пунктах Івано-Франківщини, ретельного вивчення ситуації керівництво УМВС України в області звернулося з листами до всіх сільських і міських голів з проханням надати свої пропозиції від громад про те, яких додаткових заходів потрібно вжити міліції, щоб мешканці краю відчували себе максимально захищеними від злочинних посягань.

Нині рівень злочинності на Прикарпатті – один з найнижчих у держав. Утім, щоб зберегти позитивні тенденції, міліція повинна вдосконалювати форми і методи профілактичної роботи.

Василь Гультайчук, СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору