Рівне:

Створення та просування сайтів

ГАРБУЗ - ПРИРОДНА АПТЕКА

Порадниця 07-жов, 2010, 12:209 Lobanovskiy 1 928
Про гарбуз можна писати багато цікавого. Насамперед те, що цей ваговий лежень - не що інше, як величезна ягода, більшої за неї немає. Гарбуз (а нині виведено понад 200 сортів цієї культури) сягає своїм корінням у глибину кількох тисячоліть. Тому й не дивно, що їх здавна цінували не лише як чудова харчова культура: використовували як кошики та підноси, як посуд для зберігання води, вина, тютюну, вони слугували вишуканими чашами та вазами для квітів на столах давньокитайських імператорів. А ще перетворювалися на чудернацькі іграшки.


Археологічні розкопки свідчать, що індіанці Центральної та Південної Америки культивували гарбуз, як одну з найголовніших харчових культур ще в п’ятому тисячолітті до нашої ери.
Що може м’якуш
Тепер на городах приваблюють своїми округлими боками соковиті гарбузи різних форм та кольорів, різних розмірів. Якщо плід розрізати, відкриється середина: м’якуш (73%) та насіння (10%). М’якуш жовтого до жовтогарячого кольору, кольору доброї моркви. Цього чудового забарвлення надає гарбузові каротин (вітамін А), якого тут міститься удвічі більше, як у моркві, і в сто разів більше, як в огірках (залежно від сорту). А відомо, що американські дієтологи своїм пацієнтам радять вживати все, що має такий колір, щоб не було проблем зі здоров’ям, насамперед - онкопухлин. Ось перша перевага гарбузів.
У плодах гарбуза у великій кількості містяться вітаміни С, Е, В1, В2, В6, РР. Ці речовини поліпшують склад крові, захищають від анемії, ослаблення (особливо після операцій та інфекцій), підвищують імунний захист. Зверніть увагу, що в гарбузі міститься набір вітамінів-антиоксидантів (А, С, Е), які борються з ушкодженням клітин. І таким чином гарбуз захищає організм від хвороб різних органів та передчасного старіння. З огляду на наявність вітаміну D та фтору м’якуш цього плода надзвичайно корисний для зубів, кісток. Тож допомагає дітям рости і міцніти, а літнім людям - уникати остеопорозу.
Можна подивуватися мінеральному складу гарбуза: тут і мікро-, і макроелементи: калій, кальцій, магній, сірка, залізо, мідь, цинк. Їх роль у життєдіяльності організму величезна хоча б тому, що завдяки їм активізуються обмінні процеси в організмі.
Гарбуз поліпшує жовчовиділення та функції печінки, тому його рекомендують людям з хворою печінкою, а також після отруєнь. У літературі згадуються навіть випадки, що після вживання гарбузових страв значно поліпшувалося підірване здоров’я тих людей, які мали нещастя отруїтися блідою поганкою, але мали щастя вижити.
Одночасно гарбуз поліпшує фільтраційні властивості нирок, посилює водно-сольовий обмін. Таким чином, збільшується діурез, виводяться з організму зайві вода та солі. Це особливо потрібно у разі ниркових хвороб (хронічний пієлонефрит), гіпертонії, хвороб, пов’язаних з порушенням водно-сольового обміну (подагра). Важливо, що зникають набряки, зокрема спричинені хворобами серця.
Ще однією цінністю гарбуза є пектинові речовини, які виводять з організму різні отрути та холестерин, що належить до чинників багатьох серцево-судинних хвороб, наприклад атеросклерозу, флебіту, інсульту тощо.
М’якуш гарбуза містить багато води і клітковини, вона практично не подразнює слизову оболонку кишківника, проте стимулює рухову діяльність кишок. Тож гарбуз, безперечно, корисний при хворобах шлунково-кишкового тракту, таких як хронічний запор, гіперацидний гастрит, ентероколіт, хронічний коліт.
Треба брати до уваги, що гарбуз малокалорійний, поєднання цієї особливості плода з його здатністю активізувати обмінні процеси надзвичайно важливе для запобігання надмірній повноті та лікування ожиріння.
Кашкою з м’якоті сирого гарбуза можна скористатися для лікування хвороб шкіри та збереження її природної краси. Кашку накладають на опіки, рани, місця, уражені екземою, вуграми, на плями та ластовиння на обличчі. Для будь-якого типу шкіри корисна маска: 40 г м’якуша дрібненько порізати, залити 0,5 склянки молока чи вершків і поварити 10 хв. Густу теплу кашку накласти на обличчя та шию на 20-30 хв., змити теплою водою.
Гарбузовий сік допоможе заспокоїтися і добре спати (п’ють з медом), а вагітним - позбутися нудоти та блювання.
Хочеться наголосити: гарбуз особливо корисний для чоловічого здоров’я, адже в ньому, зокрема в насінні, багато цинку, що відіграє надзвичайно важливу роль у функціонуванні організму чоловіків, починаючи з раннього віку, а в літньому віці його нестача спричиняє багато страждань.
Насння гарбуза бояться глисти
Насіння гарбуза, крім сечогінної (вживати 2-3 склянки на день), має виражену глистогінну дію, особливо проти стьожкових та круглих глистів, солітера. М’який вплив цього засобу уможливлює його призначення дітям, вагітним, особам похилого віку. Можна зробити медову суміш. Для дорослих береться
300 г обчищеного від твердої оболонки, але із збереженням сіро-зеленої шкірочки сирого насіння, для дітей 3-4 років - 75 г, 5-6 - 100 г, старших - 150-200 г. Невеликими порціями його розтирають у ступці, після останньої порції її змивають 50-60 мл води чи молока, змішують з насінням, додають 50-100 г меду (цукру, варення). Звечора напередодні роблять клізму, а суміш гарбузового насіння з медом споживають уранці натще, лежачи, маленькими порціями протягом 1-2 год. За 3-4 год. дають випити проносне (сірчанокислу магнезію), а виждавши 0,5 год., потрібно зробити очисну клізму.
Медову суміш можна замінити відваром - 500 г необчищеного сирого насіння (для дітей до 5 років - 100-150 г, 5-9 - 200 г, 10 і старших - 300 г) змолоти, залити 1 л води і поставити на водяну баню на 2 год. - для випарювання (не кип’ятити). Профільтрувати через 4 шари марлі, дати відстоятися і зняти масний шар з поверхні. Випити ранком натще протягом 20-30 хв., за 2 год. вжити проносну сіль, а згодом зробити клізму.
З хвостиків гарбуза роблять відвари, що теж мав сечогінну дію.
Лікуватися гарбузом і нескладно, і приємно: їсти досхочу гарбузову кашу, чи пити сік (від 2 ст. л. 2-3 рази на день до 0,5 л), чи вживати сиру м’якоть (до 0,5 кг) або печену, варену (до 2 кг) на день. І що важливо - гарбузове оздоровлення може тривати 3-4 місяці, адже протягом цього часу смакова та лікувальна якість плодів не погіршується.
„Ваше здоров’я”
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору