Рівне:

Створення та просування сайтів

"Страсті Христові" і надалі найкультовіша та найвдаліша екранізація Мела Гібсона

Головна / історія / Актуально 04-кві, 2023, 10:169 swet 6 779

Направду ж Він немочі наші узяв і наші болі поніс,
а ми уважали Його за пораненого, ніби Бог Його
вдарив поразами й мучив..."
 А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини
Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир,
Його ж ранами нас уздоровлено!
Пророк Ісая 700 р. до нашої ери.
У дні Великого Посту раджу подивитися фільм Мела Гібсона – «Страсті Христові», у якому розповідається про останній день життя Христа на Землі. Спроба детального відтворення останніх 24 годин земного життя Ісуса Христа. Мел Гібсон після пережитої серйозної хвороби, від якої ледве повернувся до життя, особливо запалився ідеєю особистого написання сценарію і сам зняв відомий шедевр. 
Найбільше режисер в сценарії використав Євангеліє від Іоана, оскільки цей учень був улюбленим учнем до кінця життя Ісуса на Землі, та помер своєю смертю у глибокій старості. Євангеліє від Іоана найбільше підтверджена історичними фактами. Також Мел Гібсон тісно співпрацював з істориками, які спеціалізуються на історії періоду Іудеї під Римським протекторатом. Актори у фільмі розмовляють староєврейською арамейською мовою, яка була мовою Ісуса Христа, бо Він розмовляв на Галілейському діалекті під час свого земного служіння. Мел Гібсон вважав, що всі й так знають, про що йдеться, та все ж його вмовили додати  субтитри.

Але згодом фільм набрав шаленної популярності і був перекладений на різні мови світу. Фільм зробив акторів не лише всесвітньовідомими, а й заможними. «Страсті Христові» вважається найкасовішим фільмом, так як бюджет  його становив $30 млн., а зібрав він у прокаті - 622 млн. доларів. Фільм заборонений в Кувейті і Бахрейні. Час від часу виникали скандали та суперечки за деякі сцени. Так Мел Гібсон погодився не озвучувати вигук первосвященика Кайяфи на суді у Понтія Пилата - «Кров Його на нас і на нащадках наших!», які взяті з Євангелії (Мф.27: 25), щоб не показувати іудеїв винуватцями смерті Ісуса.
Але сам сюжет у фільмі присутній.


Адже нове бачення і Блага Звістка, яку ніс Христос абсолютно суперечили іхньому панівному та домінуючому вченню.
"12 І увійшов Ісус у храм Божий і вигнав усіх, що продавали і купували в храмі, і поперевертав столи міняйл і лави тих, що продавали голубів. 13 І сказав їм: дім Мій домом молитви назветься; а ви зробили його вертепом розбійників. 14 І приступили до Нього в храмі сліпі й криві, і Він зцілив їх". По суті, Він підривав їх встановлений авторитет і становище, яке іх влаштовувало і вони не хотіли нічого змінювати. 
До речі, саме цей факт - слова Кайяфи та сам історичний акт, що першоросвященики розпяли Ісуса - євреї вважають, що вони понесли покарання за це під час Голокосту, який передбачений в Ісаї:
"16 Так говорить Господь, Бог Саваот:
    Зате, що дочки Сіонські загорділи, і ходять витягненошиї, і моргають очима, і все ходять дрібними крочками, і дзвонять спряжками на ногах своїх,
 17 тому вчинить Господь тім'я Сіонських дочок паршивим, і їхній сором обнажить Господь!
 18 Того дня поскидає Господь окрасу спряжок на їхніх ногах, і чільця, і місяці,
 19 сережки, нараменники, і серпанки,
 20 і завої, і ланцюжки на ногах, і пояски, і пляшечки з пахощами, і чарівничі привіски,
 21 персні, і сережки носові,
 22 чудові убрання, і окриття, і намітки та торби,
 23 дзеркала й льняні хитони та турбани, і прозорі покривала.
 24 І станеться, замість бальзаму — сморід буде, і замість пояса — шнур, а замість мистецько укладених кучерів — лисина, і замість хитона цінного — верета з паском, а замість краси — спаленина!
 25 Попадають мужі твої від меча, а лицарство твоє — на війні, —
 26 і будуть стогнати та плакати ворота її, і буде спустошена, й сяде на землю Сіонська дочка...
" Сіонськ дочка - в Біблії образно зоображується народ Ізраїльський. 
Фільм і нині тримає першу сходинку у рейтингу самих дискусійних фільмів в історії кіно (журнал «Entertainment Weekly»).
До речі, Ісая - найважливіший ізраїльський пророк, пророцтва якого збулися абсолютно. Наприклад, він передбачив за кілька століть, що ізраїльський народ буде розпорошений на довго по усій Землі, а також, що їх держава Ізраїль постане за один день і цьому будуть сприяти світові лідери інших держав. Тому Ісая займає перше місце в Іудаїзмі, разом з тим, євреї сьогодні минають 53 главу цього Пророка, бо там чітко передбачена страта Христа іудеями. 

 Мел Гібсон ще минулоріч заявив, що працює над продовженням фільму і вже завершує роботу над продовженням відомої драми. Картина «Страсті Христові: Воскресіння» буде присвячена євангельським подіям, що сталися в період між розп’яттям Ісуса Христа і Його воскресінням. 

«Страсті Христові» – це потужний фільм, але згодом суспільство то побачить, що ми робимо зараз. Це буде найбільший фільм в історії кінематографу, – розповів виконавець головної ролі актор Джеймс Кевізел.

Згадуючи про «Страсті Христові», актор зазначив, що цей фільм врятував мільйони душ. «Другий фільм зцілить мільярди», – додав він. Він розповів, що сцена воскресіння буде дуже потужною. «Коли Ісус вийде з гробу, то там не буде курчаток і великодніх кроликів», – сказав він. – «В нашій країні часом говорять про «радісного Ісуса», про «Церкву Ісуса з фітнес-клубу». Це буде щось зовсім інакше». Як відомо, - насьогодні тема Християнства є найпоширенішою в світі в різних напрямках: фільми, мистецтво, література, культура, живопис і т.д.

 Хоча проти Християнства поставали цілі імперії, грізні царі і народи, після яких лишилася лише історія, бо їх вже нема, - Християнство найбільша релігія світу, а Ісус Христос - особа №1 у світі.

"І кажу Я тобі, що ти скеля, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили аду не переможуть її..."

ОТОЖ, ПЕРЕХОДЬТЕ ЗА ПОСИЛАННЯМ для перегляду:
Дивитися "Страсті Христові".  

Світлана Коток, історик

  
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору