Рівне:

Створення та просування сайтів

Автор Ментів — наш земляк

Головна 01-бер, 2007, 20:099 prov 1 190
Не міг не зустрітись із вчорашнім нашим земляком, котрого життєві дороги закинули в Північну Пальміру. Насамперед тому, що відомий письменник — один із сценаристів популярного серіалу «Вулиці розбитих ліхтарів», що демонструються телеканали «Інтер» та «ICTV». Правда, сам співавтор захоплюючих розповідей про пітерських «ментів» ніяково зауважив, що гордиться не працею в кінематографі, а криміналістськими романами, що видрукувані великими накладами.

То хто ж він насправді? Колишній працівник правоохоронних органів став вправним журналістом і літератором. Виріс у Дубному, де доля звела батьків — кримчанку Азу та Анатолія, вихідця з Брянщини. Бібліотекарка і водій виховали двох синів. Старший Віктор викладає історію в Ковелі на Волині. Молодший закінчив Стрийське профтехучилище, мріяв про професію геолога. Служив сержантом в Алтайському краї на батьківщині Василя Шукшина. Знайомство із доробком відомого майстра красного письменства спонукало до творіння. Після армії Геннадій працював на м’ясокомбінаті, а потім будівельником. І писав вірші. Потім успішно закінчив Львівську міліцейську школу — запросили на роботу у карний розшук Рівненського облуправління внутрішніх справ. Старанність молодого офіцера належно оцінили: відрядили на стажування у Ленінград. Туди ж невдовзі перебралась і його дружина Світлана, випускниця інституту культури, викладач Дубенського музучилища.

Думали Євдокимови затриматись у місті над Невою недовго, а живуть там і понині. Дочка Настя стала адміністратором рекламного бюро, а сину Кирилу щойно десять років минуло. Глава сім’ї дещо змінив професійну орієнтацію. Як співробітник газети «Кримінальна хроніка», чимало їздить по країні, після відвідин виправно-трудових закладів пише нариси, репортажі, інтерв’ю про життя і проблеми ув’язнених. А ще «видає» солідні прозові твори. Правда, спочатку намагався знайти власне «обличчя» в поезії. Подарував мені збірку віршів «На льдине», що вийшла в Дубні 1993 року. Є в ній щирі та проникливі рядки про синівську любов до рідного міста, прагнення автора (звідав силу його духовної аури) співати від повноти щастя.

З-під пера талановитого земляка вийшли чотири детективні романи: «Следы в никуда», «Смерть на продаж», «Блудный сын», «Следуй закону». Кіностудія «Ленфільм» екранізувала за його сценаріями стрічки «Смертельна хвороба» та «Стриптиз по-тайськи» (серіал «Менти»). Тепер Геннадій пише сценарії за романом «Смерть на продаж», уклав угоду з Московською компанією «Новый русский сериал» на створення сценаріїв за власними романами. Платять йому за кожний цікавий сценарій 2000 «зелененьких».

Цікавою була розповідь літератора про сценаристську «кухню». На серію «Ментів» витрачають тиждень. Сценарист контактує з продюсером, «на ходу» підправляє репліки, уточнює окремі місця та деталі тексту. Євдокимов відзначає комунікабельність Дукаліса (С.Селін), працьовитість Мухомора (Ю.Кузнєцов), непередбачуваність Ларіна (О.Нілов). Та команда дружна, діє в одному ритмі, талановито.

Раз на рік земляк приїжджає в Дубно, відвідує з сином Почаїв, Кременець, Львів. Мріє в літературному творі (це буде роман) подати живий, реальний образ рідного міста, показати його роль у історико-культурних здобутках регіону. Надіслав уривок із майбутнього твору «Була в місті Луб’янка-2» про катівню енкаведистів у повоєнний час, довірив, аби я його переклав і вмістив у пресі.

Ставши лауреатом літературно-мистецької премії імені Авеніра Коломійця, розглядає нагороду як аванс спонукання до творчості, зокрема про ріднокрай, за яким сумує. Можемо гордитись таким земляком, який не забуває, де його родинні корені.


Василь ЯНОШІ,Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору