Рівне:

Створення та просування сайтів

Обручка:символ сімейного життя чи просто модний аксесуар?

Суспільство 12-сер, 2010, 13:429 Lobanovskiy 4 133
Люди закохуються, заручаються, одружуються і в знак вірності та любові обмінюються обручками. Щороку в Україні реєструють тисячі шлюбів, і в свою чергу, тисячі каблучок із прилавків ювелірних магазинів „переселяються” на безіменні пальці молодят. Кольцо купить можна тут.
Звичай обмінюватися „священними кільцями” існує з давніх давен. Тоді обручкам приписували мало не магічні властивості і берегли їх як сімейну реліквію. Змінюються часи, ментальність людей, а традиція обмінюватися обручками залишається незмінною. Щоправда, шлюбні колечка поступово почали втрачати своє „священне” значення і перетворюnалися на стильні прикраси.
Чим є обручка сьогодні – символом сімейного життя чи просто модним аксесуаром? Що вкладають сучасні сімейні пари у поняття „обручка”? На ці запитання відповідали пересічні рівняни:
Ірина, 20 років: „Вважаю, що обручка - все-таки символ сімейного життя. Ношу її в знак вірності та любові до свого чоловіка. Іноді знімаю (коли роблю брудну роботу, або боюсь зігнути). Вважаю, що присутність чи відсутність обручки на пальці не має жодного впливу на сімейне життя. Проте якщо не носити її взагалі або ховати, то це означає, що в сім’ї не все гаразд, або ж твоя половинка соромиться сімейного стану...”
Андрій, 24 роки: „Для мене обручка уособлює сімейне життя, вірность та любові. І хоча я думаю, що вона жодним чином не впливає на стосунки подружжя, ношу її. Адже це класно, це новий етап мого життя”.
Наталія, 27 років: „Ми з чоловіком одружені уже 12 років, обручки одягали лише у день весілля, зрідка одягаємо на свято. Вважаємо, що це звичайна прикраса, яка є знаком для інших, мовляв, ось дивіться, ми одружені. Чоловікові, який працює будівельником, при виконанні різних делікатних робіт ця прикраса заважає. Тому вважаємо, що обручка потрібна лише у день весілля, як традиційний атрибут”.
Анатолій, 35 років: „Я одружений вже 10 років, але обручку ношу рідко, тому що не думаю, що вона якось впливає на мої стосунки з дружиною, і взагалі не люблю прикрас. Сімейне життя залежить від ставлення один до одного. І не варто сюди вплітати традиції та символи. Адже обручка ще нікого не врятувала від розлучення, так само, як і її відсутність. Моя дружина носить обручку, але для неї це лише прикраса, а не символ подружнього життя”.
Мода на обручки
Нині вибір обручок вражає. Якщо ще декілька років тому молодята задовольнялися звичайними золотими чи срібними кільцями, то зараз вибір став доволі широким, на будь-який смак та гаманець. До того ж, самі молодята шукають модні й ексклюзивні обручки.
За словами продавця одного із ювелірних магазинів Рівного, золоте кільце - це класика, яка досі користується великою популярністю у наречених. Зараз молодята традиційно віддають перевагу золотим каблучкам з червоним відтінком (він досягається за рахунок додавання міді). Успіхом користується біле. Платина - найміцніший з металів, і тому може стати символом міцної любові. Це задоволення не з дешевих, та чимало пар роблять вибір саме на користь цього металу. Окрім того, доволі популярними є обручки із коштовним камінням. Діаманти тут є фаворитами, оскільки вони не тільки найкрасивіші і найдорожчі, але й найбільш міцні. Рубіни та сапфіри не надто поступаються діамантам в міцності. А такі камені, як, аметист і аквамарин - надто м’які і не підходять для того, щоб прикрашати обручку, яку ви будете носити щодня.
Носіння обручок - однин з найдавніших і, напевне, найбільш поширених звичаїв. Нині важко сказати, де бере початок ця традиція. За легендами, обручка - символ завершеності. Побутує суспільна думка, що чоловік без дружини або жінка без чоловіка живуть неповним життям. А одружившись, стають єдиним цілим.
Обручка є не лише ювелірною прикрасою, а й уособленням шлюбу.Та нині вона швидше сприймається як модний аксесуар, а не символ сімейного життя.
Психологи вважають, що обручка нерідко”виказує” сімейні проблеми й часом може чимало розповісти про особливості характеру свого власника.
Василь Галябар, лікар – психіатр сімейної консультації, пояснює, що обручка є символом шлюбу, а не запорукою щасливого сімейного життя.
- Обручка, з психологічної точки зору - це певна форма умовностей, а не біологічно запрограмована необхідність. Але деякі люди схильні наслідувати традиції. А є такі, що мають власне бачення цієї теми. Звичаїв дотримуються здебільшого жінки, сповідучи цілу філософію носіння обручки. А для багатьох чоловіків це не є головним атрибутом підтвердження шлюбності, вони вдягають це шлюбне колечко, як прикрасу.
Також деякі люди через свою професійну діяльность не можуть носити обручку. Наприклад хірурги, ковалі, кухарі... Але насправді це не впливає на сімейне життя. Адже обманювати можна і з обручкою і без. Головне - духовна єдність подружжя. І мені здається, що про обручку чоловік та дружина мають просто домовитися. Важливо, щоб це не стало яблуком розбрату. Є така приказка - хай краще буде гречка, аби не суперечка в подружжі. Обручка - це лише символ, а шлюб залишається шлюбом. І, скажімо, якщо я візьму в когось шенель, то відразу стану військовим... На мою думку, зараз обручка перетворилися на модний аксесуар. Люди стали більш сучасні, інтернетні, глобалізовані. Прийнято, тому і носять. А значення обручки залежить від того, що людина сюди вкладає.
Тих, кого поєднав Бог, не можуть розлучити люди?!
Сьогодні релігійне значення обручки, мабуть, у цілому втратило свій сенс. Адже важко назвати священними узи, які, відповідно до статистики, розриває ледь не кожна друга подружня пара. Обмін обручками у знак любові та вірності, перетворився на звичайне наслідування традицій.
Протоієрей Свято-Георгіївського монастиря Андрій Мельничук розповідає, що традиція носіння обручки пішла з прадавніх часів, ще від Адама і Єви.
- За статутом церкви, чоловіку дається золота обручка, а жінці срібна, - пояснює Андрій Мельничук. - Обручки потрібні для того, щоб молоді люди бачили, що любов, яка їх поєднала, без божественної не може існувати. Бо почуття, яке засновується на матеріальному, земному, як мильна бульбашка, - сьогодні є, а завтра немає. А якщо любов грунтується на божественному, тоді людина пам’ятає свої обов’язки перед сімєю і Богом. Обручка – символ безкінечності, свого роду взаємний союз між Богом і людиною. Тому, шлюбне кільце потрібне обов’язково.
А в католицизмі обручка означає єдність та вірність, розповідає Владислав Чайка, настоятель римо-католицької парафії в місті Рівному:
- Коли люди обручаються, вони єднаються один з одним і з Богом, присягають на вірність, і тому носити обручку необхідно. Не має значення, з чого вона виготовлена - з золота, срібла чи дерева, головне - щоб матеріал був довговічним. Адже обручка уособлює тривалість любові.
На замітку
Натомість лікарі вважають, що обручки можуть бути корисними для здоровя і позитивно впливати на сексуальне життя. Адже на тілі людини є різні точки, кожна з яких відповідальна за ту чи іншу функцію організму, скажімо, за діяльність серця, печінки, шлунку. Відтак, точки, які знаходяться на безіменному пальці, пов’язані з роботою ендокринної системи, крижово-куприкової зони хребта і навіть судинами, розташованими в області тазу. Словом, тими органами, що визначають статеве життя. Тому звичайне золоте кільце злегка подразнює потрібні точки, тим самим сприяючи сексуальній активності. Проте існує й протилежна думка, яка стосується винятково чоловіків: золоту обручку шкідливо носити постійно, тому що невразливе для хімічної дії золото все-таки з часом окислюється і виділяє продукти хімічної реакції, які впливають на чоловічі статеві залози і призводять до розладів.
Носити чи не носити обручку — кожен вирішує сам. Адже головне те, що вона має уособлювати і яким змістом її наповнює подружжя.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору